8 manieren om focusgroepen te gebruiken om uw eLearning-cursusontwerp te verfijnen

Wilt u weten wat uw online studenten echt van uw eLearning-inhoud vinden? In dit artikel zullen we 8 tips delen om focusgroepen te gebruiken om uw eLearning-cursusontwerp voortdurend te verbeteren.

Hoe het gebruik van focusgroepen u kan helpen bij het afstemmen van uw eLearning-cursusontwerp

Focusgroepen zijn niet alleen voor marketingmanagers en QCA-testers meer. ELearning-professionals kunnen deze waardevolle feedbacktool gebruiken om gaten in hun eLearning-strategie te ontdekken en om online-leerlingen meer gepersonaliseerde bronnen te bieden waarmee ze hun leerdoelen kunnen bereiken.
Het plannen en uitvoeren van een focusgroep kost tijd en middelen om het proces soepel te laten verlopen. Laten we 8 manieren bespreken waarop u focusgroepen kunt gebruiken om uw eLearning-cursusontwerp te verfijnen en de voordelen te maximaliseren.

1. Evalueer uw huidige leerdoelstellingen opnieuw

Echt effectieve focusgroepen richten zich op een specifiek leerdoel of doel. Daarom moet je je huidige leerdoelen opnieuw evalueren om ervoor te zorgen dat ze op schema liggen. Weerspiegelen ze nog steeds nauwkeurig de behoeften van uw organisatie? Zijn ze duidelijk en beknopt? Betekenen ze meetbare resultaten?
Ontmoet uw eLearning-team om uw uitspraken over leerdoelen bij te werken en te controleren of ze nog steeds het gewenste gedrag ondersteunen. Uw nieuwe en verbeterde leerdoelstellingen helpen u de focusgroep in de juiste richting te sturen en u te concentreren op wat echt belangrijk is.

2. Richt je inspanningen op de hiaten

Nu u uw leerdoelen hebt vernieuwd, is de volgende stap het identificeren van hiaten.Specifiek zijn de lacunes in kennis, vaardigheden en prestaties die het bereiken van die leerdoelen in de weg staan.
Met openingen kunt u de onderwerpen beperken die u tijdens de focusgroep wilt behandelen. Uw LMS-statistieken, beoordelingsresultaten en andere gegevensbronnen brengen bijvoorbeeld een specifieke vaardigheidskloof aan het licht. Zo kun je gerichte vragen formuleren over online trainingsactiviteiten en modules die aansluiten op deze vaardigheden.

3. Nodig een diverse groep deelnemers uit

Een van de belangrijkste voordelen van het uitvoeren van een focusgroep is dat u een nieuw perspectief krijgt. Maar je moet het net breed spreiden om zoveel mogelijk meningen en inzichten te verzamelen.
Kies een handvol deelnemers die specifieke groepen vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld mensen met bepaalde demografische gegevens, ervaringsniveaus of functieposities.
Ga niet overboord tijdens het maken van je uitnodigingslijst, want je wilt iedereen de kans geven om hun gedachten te uiten en hun ideeën te delen zonder je zorgen te hoeven maken dat je wordt beoordeeld of moeite hebt om een woord onder de knie te krijgen.

4. Open de deur naar opmerkingen en vragen

Focusgroepen zijn een samenwerkingsverband. U zou vragen moeten hebben die zijn voorbereid voor uw deelnemers. Ze moeten echter ook de kans hebben om eigen vragen te stellen en hun zorgen kenbaar te maken. Open de deur naar opmerkingen en suggesties zodat uw online studenten het gevoel krijgen dat ze deel uitmaken van het proces.
Hierdoor kunt u ook uw eLearning-cursusontwerp vanuit een ander oogpunt bekijken, omdat online studenten volledig transparant kunnen zijn over elementen die zij leuk vinden en waarvan zij willen dat u deze verbetert.

5. Kies de ideale Feedbackmethode voor eLearning

Zullen groepsdeelnemers de enquêtes of enquêtes invullen? Houd je een levendige online discussie waarin ze hun inzichten kunnen delen met leeftijdsgenoten? Wilt u dat zij de antwoorden van hun online vragenlijsten rechtstreeks in het LMS invoeren om het gemakkelijker te kunnen volgen? Idealiter zou u een eLearning-feedbackmethode moeten kiezen die is afgestemd op het onderwerp en de teamvoorkeuren.
Uw L & D-team moet bijvoorbeeld alle gegevens verzamelen en vervolgens visualisaties maken. Een online enquête kan dus de beste aanpak zijn, omdat u de resultaten naar het LMS kunt uploaden en gebruik kunt maken van de krachtige rapportagemogelijkheden.

6. Analyseer gegevens om patronen te identificeren

Nadat u de eLearning-feedbackresultaten hebt verzameld, wordt het tijd om de informatie te analyseren en naar trends te zoeken. U merkt bijvoorbeeld dat de meeste deelnemers een probleem hadden met de lay-out van de eLearning-cursus. Ze voelden dat het moeilijk was om te navigeren en hadden meer esthetische aantrekkingskracht nodig.
Als reactie hierop kunt u werken aan de visuals van uw eLearning-cursusontwerp en prioriteit geven aan eLearning-navigeerbaarheid door bijvoorbeeld de pictogrammen prominenter te maken en het algemene ontwerp te vervuilen. Focusgroepen zijn alleen zinvol als u weet hoe u de gegevens moet gebruiken. Dus, je moet klaar zijn om je bevindingen te analyseren en op zoek te gaan naar een gemeenschappelijk thema.

7. Plan een recap-ontmoeting met uw eLearning-team

U moet ervoor zorgen dat uw eLearning-team op de hoogte is en de resultaten van de focusgroep begrijpt. Als zodanig kunt u overwegen een herhaling van de vergadering na het feit om uw bevindingen te presenteren. Bijvoorbeeld welke verbeterpunten de focusgroep heeft onthuld en hoe u van plan bent om het probleem op te lossen.
Dit is ook een geweldige kans om hun inbreng te krijgen met betrekking tot het verbeteren van het eLearning-cursusontwerp. Ze hebben unieke eLearningvaardigheden en -expertise, wat betekent dat ze het probleem vanuit verschillende invalshoeken kunnen benaderen. Uw Subject Matter Expert is bijvoorbeeld in staat u te helpen onnodige eLearning-inhoud te elimineren om het begrip te verbeteren.

8. Timing is alles

Weten wanneer je de focusgroep moet hosten, is essentieel. Gaat u de focusgroep leiden nadat de eLearning-cursus is afgerond? Zal u online cursisten uitnodigen deel te nemen aan een proefrun voordat u de eLearning-cursus start?
U moet ook rekening houden met het plannen van conflicten en tijdsverschillen. Uw eLearning-team moet bijvoorbeeld mogelijk verschillende focusgroepen plannen om tegemoet te komen aan verschillende tijdzones. Vooral als u van plan bent om een ​​livesessie te hosten met behulp van een videoconferentie-tool. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat u de gebeurtenis registreert voor toekomstig gebruik.
Je kunt de focusgroepsherkenning altijd opnieuw gebruiken om ideeën die je over het hoofd zag te herkennen of zelfs afwezige leden van je eLearning-team de gegevens laten verzamelen die ze nodig hebben.
Helaas zijn focusgroepen geen wondermiddel voor elk probleem dat uw eLearning-cursusontwerp aantast. Ze kunnen u echter de gegevens verstrekken die u nodig hebt om pijnpunten te identificeren en uw eLearning-inhoud te personaliseren. Gebruik dit artikel als een leidraad voor het organiseren van een succesvolle focusgroep die u helpt uw ​​huidige eLearning-strategie te evalueren en uw aanpak aan te passen.