5 Tips voor het opstellen van een scholings- en ontwikkelingsplan voor werknemers

Een van de geweldige dingen over het afronden van de universiteit is het gevoel van vrijheid. ‘Eindelijk! Ik hoef nooit meer een nieuwe lezing te zitten! ‘, Denk je.
Maar dan begin je je carrière en besef je dat het leren nog lang niet is afgelopen.
Loopbaantraining en -ontwikkeling zijn van vitaal belang voor zowel de werknemer als het bedrijf. Het hoeft echter ook voor geen van beide een sleur te zijn! Met zorgvuldige overweging annuleert u een training- en ontwikkelingsplan voor werknemers dat leuk, aantrekkelijk en productief is.

Het belang van opleiding en ontwikkeling van medewerkers

Niets staat stil, vooral zaken. Dat is misschien een cliché, maar het is toch waar. Er verschijnen voortdurend nieuwe ideeën, producten, technieken en strategieën. Als u als werkgever uw mensen hier niet op traint, loopt u het risico om achter uw concurrenten te gaan staan of uit de behoeften van uw klanten te komen. Moeten we meer zeggen om u te overtuigen van het belang van opleiding en ontwikkeling van medewerkers?
Een goed training- en ontwikkelingsplan voor werknemers zal uw bedrijf helpen energie te genereren en meer medewerkersbetrokkenheid mogelijk maken.
Maar hoe begint u met het ontwikkelen van het ideale opleidings- en ontwikkelingsplan voor uw werknemers? Een goede plaats om te beginnen is de voordelen van opleiding en ontwikkeling van werknemers te overwegen. Training en ontwikkeling van het personeel zijn gunstig voor zowel het individu als de organisatie. Zie het als een plant: T & D is het water dat het hele ding helpt groeien.
Als u overtuigend moet zijn over de voordelen van de opleiding van werknemers, overweeg dan de volgende punten:

Opleiding van het personeel leidt tot een hogere productiviteit

Als uw medewerkers op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in uw vakgebied, zullen ze veel meer kans hebben op een betere output. Er gaat niets boven nieuwe ideeën om je benadering van je taken op te frissen.

Medewerkers voelen zich meer betrokken

Een goed trainingsprogramma richt zich op de behoeften van de individuele medewerker in relatie tot hun werk, waardoor ze meer vertrouwen krijgen in het belang en de waarde van wat ze produceren.

Je kunt talent koesteren en ontwikkelen

Goede training en ontwikkeling van medewerkers zullen het talent dat al in uw organisatie aanwezig is, identificeren en verbeteren, wat uw bedrijf en de werknemer voordelen biedt. Zie het als een hulpmiddel: wilt u weten dat u een onderbenut apparaat hebt?
Natuurlijk zijn de voordelen van het aanbieden van robuuste en relevante training en ontwikkeling aan uw medewerkers niet exhaustief voor deze punten, maar het is een goed begin, toch? Nu voor…

Het opstellen van het training- en ontwikkelingsplan voor werknemers

Omdat we weten wat de voordelen zijn, hoe gaan we om met het opstellen van een effectief trainings- en ontwikkelingsplan? Dit is een cruciale fase in het opleidings- en ontwikkelingsproces en er zijn verschillende punten waarmee we rekening moeten houden. Het ontwerpen van een opleidingsplan voor werknemers kan immers een enorme impact hebben op de productiviteit van uw personeel en het succes van uw bedrijf. Dus je moet niet onvoorzichtig zijn! Wat u moet doen, is de volgende punten bekijken:

1. One-size-fits-all is voor niemand geschikt!

Een van de grootste fouten in trainings- en ontwikkelingsplannen is de neiging om exact hetzelfde programma op te leggen aan iedereen. Het is demotiverend en kan leiden tot ontslag van werknemers. Natuurlijk, je zult verplichte trainingsdoelen hebben, maar je moet ook rekening houden met het individu.

2. Identificeer werknemersbehoeften

Het is absoluut noodzakelijk dat u precies kunt richten op welk gebied elke werknemer training nodig heeft. Het is duidelijk dat iemand die op de verkoopafdeling werkt verschillende tools in zijn vaardigheden nodig heeft in vergelijking met iemand anders in de techniek. Immers, wanneer anders kunnen training en ontwikkeling van medewerkers effectiever zijn dan zonodig? En wat betreft de behoeften van de werknemers? Een gemeenschappelijke aanpak om deze behoeften te identificeren, is door middel van jaarlijkse evaluaties, hoewel u ook andere methoden kunt gebruiken.

3. Wees flexibel, maar heb grenzen

Het is belangrijk om flexibiliteit te bieden in uw benadering van training en ontwikkeling. U moet er rekening mee houden wanneer werknemers hun training kunnen doen, om te beginnen. Er is ook de vraag waar ze het doen: als je een wereldwijd verspreid werkgroep hebt, is het hoogst onwaarschijnlijk dat je ze op één plek kunt samenbrengen – dit is waar een ontwikkelingsplatform voor talent extreem efficiënt kan zijn.
U hebt echter tijdlimieten nodig waarbinnen aan een bepaald trainingsdoel moet worden voldaan en u moet deze voltooiingsuren met werknemers overeenkomen.

4. Zijn uw doelstellingen op het gebied van training en ontwikkelingsplan te groot of te vaag?

Een probleem waar taxateurs mee te maken hebben, is dat een trainingsdoel zo groot is dat het onbereikbaar lijkt – een enorm demotiverend iets. Hetzelfde geldt voor vage leerdoelen: het hebben van ‘Leren hoe productiever te zijn’ als een T & D-doelwit, zoals ik ooit heb gedaan, is als wordt gevraagd om mist te slaan. Taxateurs zelf moeten ook getraind worden in het opstellen van een lijst van haalbare, slimme doelen voor elke medewerker, die realistisch binnen de afgesproken tijdslimieten kunnen worden voltooid.

5. Volg de voortgang

Trackingrapporten voor werknemerstrainingen zijn een belangrijk kenmerk van uw ontwikkelingsprogramma voor werknemers. Ze moeten beginnen vanaf het moment dat de individuele T & D is overeengekomen, vervolgens de voortgang van de medewerker volgen en eindigen met controleren of ze het doel hebben voltooid en feedback hebben gekregen. En het spreekt voor zich dat dit proces een herhaalde cyclus is gedurende de loopbaan van uw werknemer binnen uw bedrijf.

Het training- en ontwikkelingsplan van uw medewerker heeft de juiste tools nodig

Als je alle bovenstaande punten hebt overwogen, kun je nadenken over hoe je het training- en ontwikkelingsplan van je werknemers gaat opleveren.
Dit zou ooit bestaan uit interne trainingssessies en afwezigheidsdagen, maar de enorme hoeveelheid technologie die is ingebouwd in uw leer- en talentontwikkelingplatform kan u nu helpen al deze valkuilen te vermijden en u te concentreren op wat het belangrijkst is: het faciliteren van het verwerven van vaardigheden en talent ontwikkeling. Uw trainingsontwikkelingsplan kan nu naadloos worden aangeboden aan uw werknemers: allemaal met robuuste rapportage, tools zoals gamification om de betrokkenheid te vergroten en intuïtieve gebruikersinterfaces om minder af te leiden en meer training te produceren.
Vergeet dus niet om de criteria voor het kiezen van uw LMS te verzamelen om uw online training- en ontwikkelingsplan te implementeren!

Conclusie

Een goed training- en ontwikkelingsplan voor medewerkers neemt een zorgvuldige afweging, maar op de lange termijn betaalt het zichzelf meer dan zelf terug. U hebt meer gemotiveerde werknemers, meer betrokkenheid bij het hele bedrijf en een reputatie voor het waarderen en respecteren van uw personeel.
Zorg voor een flexibele aanpak die de nadruk legt op individuele verdiensten en kijk hoe uw organisatie groeit!