HTML5 Authoring Tools voor eLearning: Topkeuzes voor 2019

Het kiezen van een eLearning-ontwerptool kan moeilijk zijn. Er zijn niet alleen heel veel opties op de markt, maar ze hebben allemaal verschillende functies, workflows, sterke en zwakke punten. Met de opkomst van cloud-gebaseerde HTML5-authoringsoftware zijn er meer opties dan ooit tevoren, dus het kan verwarrend zijn om te beslissen welke HTML5-authoring-tool het beste past.
Moet u onmiddellijk een bestaande PowerPoint-cursus online krijgen? Misschien heeft u een complex meergangenprogramma om te leveren met meerdere educatieve ontwerpers en ontwikkelaars? Misschien wilt u een strakke en moderne ‘app’ stijl voor uw cursus?
In dit artikel bekijken we vijf zwaargewicht e-learning authoring tools en bekijken we hoe ze met elkaar te vergelijken zijn.

1. iSpring Suite 

iSpring Suite HTML5 authoring tool
iSpring Suite is een complete e-learningoplossing die is gericht op het snel en gemakkelijk maken van snelle contentontwikkeling. Een belangrijk pluspunt van iSpring Suite is dat het kernontwerpgereedschap werkt als een PowerPoint-invoegtoepassing, wat zorgt voor een vertrouwde interface die zeer gemakkelijk te gebruiken is.
iSpring Suite hanteert een modulaire benadering van de gebruikersinterface, met speciale tabbladen voor verschillende soorten trainingstaken. Er is een quizmaker voor beoordelingen, een video- en audio-editor voor het maken van videocolleges en screencasts en een conversatiesimulatietool voor het bouwen van dialoogsimulaties met vertakking. Het maken van interacties is eenvoudig gemaakt met een hele reeks kant-en-klare sjablonen voor het maken van woordenlijsten, catalogi, tijdlijnen, referenties en veelgestelde vragen.
De workflow legt de nadruk op inhoudontwikkeling en vermijdt het handmatig configureren van complexe interactieve elementen en coderingsvariabelen. Om het bouwen van cursussen nog sneller te maken, is er een inhoudsbibliotheek vol afbeeldingen, tekens, locatie-achtergronden, pictogrammen en bedieningselementen van hoge kwaliteit.
iSpring Suite is ook volledig responsief en biedt automatische aanpassing van cursussen voor mobiele apparaten, zodat u geen verschillende versies van cursussen voor smartphones, tablets en pc’s hoeft te maken. Eenmaal gedaan, zullen uw cursussen soepel werken op vrijwel alle apparaten.

Hoe gemakkelijk is het om te gebruiken?
De naadloze integratie van iSpring met PowerPoint betekent dat de meeste mensen het kunnen oppakken en meteen kunnen schrijven. De vertrouwde interface en gestroomlijnde workflow zorgen voor een zachte leercurve waarmee de gebruiker andere modules en functies in hun eigen tempo kan verkennen.
Gelukkig betekent gebruiksgemak niet dat u alleen eenvoudige interacties en cursussen kunt maken – er is veel flexibiliteit om complexere scenario’s en interactieven toe te voegen via de iSpring Visuals en iSpring Talkmaster-modules.

Pros
– Perfecte PowerPoint-integratie
– Eenvoudige interface om snel cursussen te bouwen
– Ingebouwde dialoogsimulator met vertakkende gespreksscenario’s
– Professionele videostudio voor het opnemen en bewerken van screencasts en webcam
– Robuust hulpmiddel voor het maken van interactieve quizzen en enquêtes
– Perfect afspelen op alle apparaten
– iSpring Speel mobiele app voor offline cursusweergave
– Mogelijkheid om PPT-presentaties om te zetten in SCORM-cursussen en Word- en PDF-documenten in interactieve SCORM-flipbooks
– Inhoudsbibliotheek van professionele kwaliteit
– Cloudservice voor snel delen van inhoud en samenwerking

Best voor
iSpring Suite is een geweldige keuze voor PowerPoint-liefhebbers die de sprong willen wagen naar een volwaardige auteurstool.
Het is ook een perfecte keuze voor diegenen die op zoek zijn naar de gemakkelijkste en snelste manier om bestaande instructies, handleidingen en handboeken online te verplaatsen. Als u al PPT-presentaties hebt, kunt u deze in slechts een paar klikken omzetten in e-cursussen.
U kunt uw Word- en PDF-documenten ook snel omzetten in interactieve e-boeken met een realistisch pagina-omslageffect. Als u creatiever wilt worden en quizzen, dialoogsimulaties en interactieven wilt toevoegen, is er ook voldoende kracht onder de motorkap.

Prijs: $970 per jaar

2. Adobe Captivate

Adobe Captivate HTML5 authoring tool
Adobe Captivate komt in een paar verschillende versies – het is beschikbaar als een stand-alone e-learning HTML5-ontwerptool, als onderdeel van het Adobe Creative Cloud-pakket of als onderdeel van de Captivate Prime-oplossing die LMS-mogelijkheden omvat. In deze vergelijking zullen we ons concentreren op de zelfstandige ontwerptool.
Captivate is zeer geschikt voor algemene e-learningontwikkeling, bijvoorbeeld het maken van diapresentaties of quizzen, en voor het ontwikkelen van complexe interactieve cursussen.
Een opvallend kenmerk van de nieuwste 2019 Captivate-release is de mogelijkheid om Virtual Reality-projecten te maken en interactieve video’s en studiokwaliteit HD-video’s te maken door tegelijkertijd webcam- en scherminhoud op te nemen en interactieve elementen toe te voegen. Het brede scala aan interacties is een ander sterk kenmerk van deze toolkit. U kunt eLearning leuk maken met slepen en neerzetten, puzzels, games en andere interacties.
Er is geen speciale speciale tool voor het bouwen van conversatiesimulaties of karaktergestuurde dialogen in Adobe Captivate, dus als deze een groot deel van je trainingsontwerp vormen, is dit misschien niet de beste keuze. Captivate is echter traditioneel een voorkeurskeuze voor het ontwikkelen van softwaresimulaties met behulp van effecten, triggers en dia-instellingen. Dit zorgt voor veel veelzijdigheid bij het maken van realistische simulaties en deze te presenteren aan gebruikers in verschillende modi, b.v. zie het, probeer het, doe het.

Hoe gemakkelijk is het om te gebruiken?
Het is bekend dat Captivate een vrij steile leercurve heeft voor nieuwe gebruikers en in eerdere releases een nogal verwarrende workflow die afhankelijk is van veel afzonderlijke vensters om variabelen en triggers te selecteren en andere functies uit te voeren.
Om echt geweldige e-learning in Captivate te creëren, moet je veel tijd besteden aan het leren kennen van de functies ervan, dus het is misschien niet de beste keuze als eerste ontwerptool. Het is perfect voor het creëren van meer technische simulatie-gebaseerde training.

Pros
– Uitgebreide variabelen en vertakkingen die creatieve aanpassing mogelijk maken
– 360-graden (VR) mogelijkheid om virtual reality in uw e-learning te integreren
– Echte responsieve schermweergave op alle apparaten, zichtbaar tijdens het maken van de training
– Activabibliotheek inclusief sjablonen, personen, headshots en full-body shots
– Mogelijkheid om automatisch tekst-naar-spraak (TTS) voice-overs te genereren
– Functie ‘Groen scherm’ waar u uw eigen achtergrond kunt plaatsen.
– Specifieke mobiele ontwikkelingstools zoals geolocatie-tagging
– Complexe opnameopties voor softwaresimulatie

Best voor
Adobe Captivate is minder eenvoudig en intuïtief maar krachtiger dan zijn concurrenten. Het is het meest geschikt voor ervaren eLearning-ontwikkelaars die vertrouwd zijn met variabelen en wat codering om magie te laten gebeuren.
In tegenstelling tot sommige leveranciers die een LMS- of hostingoplossing als onderdeel van het pakket aanbieden, moet u, als u de cursussen die u rechtstreeks via Captivate schrijft, wilt hosten, het PRIME-pakket kopen, dat duurder en waarschijnlijk niet geschikt is voor kleine organisaties met minder dan 100 werknemers.

Prijs: $33.99 per maand of $1,299.00 (Eenmalige aanschaf)

3. Articulate 360

Articulate 360 HTML5 authoring tool
Articulate 360 is een pakket van negen tools, waarvan er drie speciaal zijn ontworpen voor cursusontwerp: Storyline 360, Studio 360 en Rise.
Storyline 360 is het vlaggenschip Articulate authoring tool. De interface is vrij gelijkaardig aan PowerPoint, maar het maakt het met enkele wijzigingen opnieuw in plaats van er volledig mee te integreren.
Studio 360 is een invoegtoepassing voor PowerPoint. Het combineert drie hulpmiddelen: Presenter 360 om dia’s om te zetten in mobiele en online cursussen, Quizmaker 360 om eenvoudig quizzen aan uw cursus toe te voegen en Engage 360 om eenvoudig interacties te bouwen.
Rise is een heel eenvoudig webgebaseerd hulpmiddel voor het maken van eenvoudige cursussen. U kunt aangepaste lessen maken door verschillende leerblokken te combineren. Hoewel oorspronkelijk beperkt tot een vrij kleine reeks interactietypen, biedt Rise regelmatig updates en heeft onlangs Storyline-blokken geïntroduceerd voor degenen die een beetje meer aangepast willen worden met behoud van het ‘app-achtige gevoel’ van de Rise-interface.
Als je een educatieve ontwerper hoort zeggen: ‘Ik gebruik Articulate’, is de kans groot dat ze eigenlijk naar Verhaallijn verwijzen. Verhaallijn heeft een geavanceerde functieset, hoewel het beperkt is met ingebouwde interactiesjablonen zoals tabbladen, eenvoudige tweestaps dialoogsimulaties en hotspots die u op weg helpen met het maken van cursussen. Om fantasierijker en creatiever te worden, moet je echter diep ingaan op het werken met lagen, variabelen en objectstatussen, en veel tijd besteden aan leren, vervolgens de tool verfijnen en testen.
Net als iSpring Suite heeft Articulate 360 een volledige set hulpmiddelen voor het toevoegen van verschillende objecten aan dia’s, evenals een inhoudsbibliotheek, die een verzameling natuurlijk sjablonen, achtergronden, karakters, bedieningselementen en pictogrammen is. Het bevat minder professioneel ontworpen middelen, maar geeft toegang tot 4,5+ miljoen stockfoto’s, illustraties en pictogrammen via een online bibliotheek.
Hoe gemakkelijk is het om te gebruiken?
Articulate 360 bevindt zich ergens in het midden van de leercurve; het is niet zo gemakkelijk op te pakken en te gebruiken als iSpring Suite, maar het heeft niet de steile tijdsinvestering van Captivate om fatsoenlijk ogende cursussen te maken.
Aan de positieve kant heeft u meer mogelijkheden om uw e-learning-inhoud aan te passen. Maar het nadeel is dat je meer tijd moet besteden aan het bouwen van cursussen, omdat je veel items handmatig moet toevoegen.
Bovendien kost het ook tijd om alle mogelijkheden voor het maken van inhoud te verkennen, dus als u niet klaar bent om de tijd in training te investeren, kan de efficiëntie van het schrijven beperkt zijn.
Pros
– Oplossingen voor de meeste eLearning-taken
– Mogelijkheid om snel responsieve HTML5-cursussen te maken met slepen en neerzetten in Rise
– Gelijk aan PowerPoint-interface van Storyline 60, maar met grotere mogelijkheden voor het aanpassen van de inhoud
– Mogelijkheid om snel en gemakkelijk basisinteracties te creëren
– Schermrecorder voor het eenvoudig maken en bewerken van screencasts
– Veel verschillende authoring-opties voor alle niveaus van ontwikkelaars
– Grote inhoudsbibliotheek
– Adaptieve speler die cursussen responsief maakt voor mobiel
– Gratis mobiele app voor het offline spelen van cursussen
Best voor
De ‘suite van tools’ aanpak werkt goed voor grote e-learning afdelingen waar niet alleen meerdere soorten cursussen te ontwikkelen zijn, variërend in de complexiteit, maar ook verschillende vaardigheidsniveaus van cursusontwikkelaars, van beginners tot experts.
De evaluatie- en samenwerkingsopties maken dit ook geschikt voor grotere teams. Het nadeel is dat de meeste individuele ontwikkelaars en kleine tot middelgrote organisaties niet al deze tools nodig hebben, maar toch de hele set per licentie moeten aanschaffen.
Prijs: $1,299 per jaar (voor teams) of $999 (individueel)

4. Lectora Online

Lectora Online HTML5 authoring tool
In deze vergelijking kijken we naar Lectora Online, de cloud-gebaseerde versie van Lectora, die HTML5-authoring plus vergelijkbare vergelijkbare tools biedt als de andere producten in dit artikel.
Een grote focus van het Lectora-productassortiment is altijd de naleving van de richtlijnen voor toegankelijkheid van webinhoud (WCAG) geweest. Dit zorgt ervoor dat elke cursus die in Lectora Online wordt gemaakt, toegankelijk is voor mensen met een handicap, zoals gehoor- of gezichtsstoornissen. Als u werkt of inhoud ontwikkelt voor federale overheidsorganisaties, is dit een goede keuze.
De populaire Aan de slag-sjablonen van Lectora zijn een geweldige snelkoppeling voor het schrijven. Elke sjabloon bevat ingebouwde navigatie, interactieve voorbeelden, paginalay-outs en gebruiksaanwijzingen. Bovendien bieden deze ingebouwde sjablonen verschillende leerstijlen en cursustypen, zoals basis lineair, niet-lineair, microlearning, scenario-gebaseerd, adaptief, training op basis van behoefte / just-in-time, multimedia en meer.
Voor meer ervaren ontwikkelaars ondersteunt Lectora Online scripts, aangepaste bibliotheken, lettertypen en CSS, dus de sky is the limit in termen van maatwerk.

Hoe gemakkelijk is het om te gebruiken?
De interface zal Windows-gebruikers bekend voorkomen, omdat het de Windows-werkbalkindeling en mappenstructuurpictogrammen gebruikt om de verschillende secties, onderwerpen, interacties, quizzen en middelen in een cursus weer te geven. In vergelijking met andere tools ziet het menusysteem er een beetje verwarrend uit en is de indeling even wennen.
Het krijgen van een standaard e-learningcursus met behulp van enkele van de aangeboden sjablonen zou binnen het bereik van de meeste mensen moeten liggen, maar er is absoluut meer complexiteit bij het maken en bewerken van cursussen in vergelijking met de andere ontwerptools.

Pros
– Voldoet aan WCAG
– Ondersteunt voorwaardelijke vertakkingen en opeenvolgende gebeurtenissen
– Mogelijkheid om uw eigen scripts, aangepaste bibliotheken, lettertypen, CSS toe te voegen
– Ingebouwde versiebeheer voor samenwerking
– Robuuste quizzen opties
– Aan de slag cursus sjablonen met navigatie en voorbeeld interacties
– Wereldwijd contentbeheer en update van middelen
– Beoordeling van integratie met beoordelingslink
– Stockafbeeldingen en sjablonen van eLearning Brothers

Best voor
Lectora heeft een groot aantal fans, maar ze vallen meestal in de categorie ‘power user’, wat betekent dat ze veel tijd hebben besteed aan het leren van de tool en er echte experts in zijn.
Het biedt geen gebruikerservaring die zo schoon is als iSpring Suite of Articulate Rise, maar biedt zeker een grote mate van kracht en flexibiliteit voor ervaren en meer technisch ingestelde e-learningontwikkelaars.
Meest geschikt voor grotere en geografisch verspreide organisaties met een volwassen L & D-model dat meerdere auteurs en reviewers omvat.

Prijs: $500 per jaar (Starter), $900 per jaar (Pro), $1390 (Team)

5. Elucidat

Elucidat HTML5 authoring tool
Met Elucidat’s cloudgebaseerde eLearning-ontwerptool kunt u HTML5-, SCORM-compatibele inhoud produceren waarvan zij beweren dat deze met elk modern LMS werkt.
Als een cloudgebaseerd platform kan uw hele team, van contentontwerpers tot materiedeskundigen, op elk gewenst moment bijdragen aan, beoordelen en deelnemen aan het eLearning-ontwerpproces.
Elucidat wil een alles-in-één cloudgebaseerde oplossing zijn voor het creëren van hoogwaardige e-learning, het op grote schaal beheren van inhoud en het analyseren van prestaties. Het heeft alle functies die u mag verwachten van een HTML5-ontwerpplatform: sjablonen, resource-, video- en audiobeheer, een mobiele responsieve editor, een lay-outontwerper en de gebruikelijke interactieve elementen die u zou verwachten, zoals knoppen, flip-kaarten en invoervakken.
Er is ook een focus op samenwerking met meerdere auteurs en krachtige functies voor rolgebaseerde ontwikkelings- en vertaalprojecten in meerdere regio’s. Deze omvatten afzonderlijke modulaire weergaven voor teamleiders, kmo’s, ontwerpers en recensenten, die allemaal toegang krijgen tot functiesets die relevant zijn voor hun rollen en positie in het ontwikkelingsproces.

Hoe gemakkelijk is het om te gebruiken?
De gebruikersinterface is duidelijk en overzichtelijk, zodat u direct aan de slag kunt met het bouwen van projecten met behulp van sjablonen en inhoudsblokken en het toepassen van stijlelementen met fantastische resultaten.
Voor meer ervaren ontwikkelaars is er veel te doen, maar dit vereist enige tijdinvestering en training.

Pros
– Schaalbaar beheer van eLearning-inhoud op
– Gestroomlijnde workflows voor teams
– Pagina-overgangseffecten
– Mogelijkheid om afzonderlijke cursussen te maken die op elk apparaat reageren
– Gepersonaliseerde leerlingclips
– Flexibele itemanimatie; het is mogelijk om bijna elk cursuselement te animeren
– Krijg eenvoudig toegang tot gegevens en inzicht in hoe gebruikers omgaan met leerinhoud
– XLIFF Translation-ondersteuning voor automatische cursuslokalisatie

Best voor
Elucidat is zeer geschikt voor organisaties met verspreide L & D-teams en vereisten om cursusvariaties per locatie te leveren.
Met de variatiemanager kan een auteur een centrale ‘mastercursus’ maken, die volledige controle heeft over de ‘kindercursussen’. Als een bewerking eenmaal is aangebracht in een mastercursus, zal het kind vervolgens de bewerkingen nog steeds lokaal in een childcursus uitvoeren. Elucidat-auteurs kunnen verschillende cursusvariaties binnen één locatie beheren, waardoor u geen verschillende versies hoeft te maken en elke versie afzonderlijk hoeft te bewerken.

Prijs: er is geen online prijs beschikbaar

Vergelijkingstabel

 iSpring SuiteAdobe CaptivateArticulate 360LectoraElucidat
Type of solutionRobust HTML5 authoring suite, including a quiz editor, a conversation simulator, an interaction editor, and a video studio.Powerful authoring tool with advanced capabilities. Part of Adobe Creative Suite.Bundle of nine tools for deploying a large-scale authoring environment.Online collaborative authoring suite with great WCAG compliance and translation tools.Authoring tool with a focus on teamwork and extensive versioning and regional variation options.
Learning curveLowHighMediumHighMedium
Multimedia support
Can insert images Yes Yes  Yes  Yes  Yes
Can insert video  Yes  Yes  Yes  Yes  Yes
Can embed video from YouTube/Vimeo Yes Yes Yes Yes Yes
Can insert audio Yes Yes Yes Yes Yes
Can insert shapes, SmartArt, and charts Yes (Fully integrated with PPT)Yes (Proprietary) Yes (Proprietary) Yes (Proprietary) Yes (Proprietary)
Can insert equations  Yes  No  NoNo  No
Can insert hyperlinks Yes Yes Yes Yes Yes
Built-in visual content libraryYesYesYes (Online stock libraryYesYes
Built-in audio/video clip libraryNoNoYes (Online stock libraryYesNo
Assessments
№ of question templates149201215
Interactive activitiesYesYesYesYesYes
Answer feedbackYesYesYesYesYes
Branching scenariosYesManualManualYesManual
Quiz scoringYesYesYesYesYes
Question designEditable templatesStandard templatesStandard templatesStandard templatesQuestion pages
 Interactions
№ of interaction templates121920100+ (Available via eLearning Brothers plugin only)8
Voice-overs for interactions Yes Yes Yes Yes Yes
Color scheme adjustmentYesYesYesYesYes
Built-in Audio & Video Editor
Screencast recordingYesYesYesNoNo
Webcam recordingYesYesYesNoNo
Video editingYesYesYesYesNo
Audio/Voice recordingYesYesYesNoYes
Audio editingYesYesYesYesYes
Conversation simulationsYesNoYesNoNo
Software simulationsNoYesNoNoNo
Virtual reality projectsNoYesNoNoNo
Mobile learning
Responsive designYesYesYesYesYes
Mobile appYesNoYesNoNo
Others
Publishing optionsHTML5, Video, SCORM (1.2, 2004), xAPi/Tincan, AICC, cmi5, HTML5HTML, SWF, Exe, Adobe Connect, Captivate PRIME, SCORM, AICC, xAPIReview 360, Web, Video, Articulate Online, AICC, SCORM, Tin Can API, CD, WordReviewLink, HTML5, Tin Can API, SCORM, AICCSCORM, Online link, API integration
Broad LMS compatibilityYesYesYesYesYes
Desktop/SaasDesktopDesktopBothSaasSaas
Help documentsYesYesYesYesYes
Tech-supportVia phone, email, or online chatVia phone or chatCommunity forum, helpdesk ticketingVia email or contact formVia phone and email

Op te sommen
We hopen dat u de informatie nuttig vond en goed op weg bent om een ontwerptool te selecteren die perfect voor u is.

Meld u aan voor een proef voor elke tool waarin u geïnteresseerd bent, gebruik deze en zorg ervoor dat u ervan geniet. Als je schrijfervaring problemen veroorzaakt en je dwingt om technische problemen aan te pakken in plaats van geweldige leerinhoud te maken, overweeg dan een ander hulpmiddel.

Als je direct buiten de poort inhoud wilt produceren zonder uren te hoeven trainen of ondersteuningsforums te lezen, begin dan met een 14-daagse proefperiode van iSpring Suite en ontdek nu alle functies.